Arborele de argan (Argania Spinosa) este unic in lume si creste
numai in sud-vestul Marocului. In prezent, multe laboratoare din lume
utilizeaza uleiul de argan pentru realizarea unor produse destinate ingrijirii
parului si unghiilor, ca si pentru fabricarea sapunului.
Uleiul de argan este perfect pentru ingrijirea ungiilor si,
datorita vitaminei E pe care o contine, este ideal pentru a combate procesul de
imbatranire si uscarea pielii. Prin urmare este utilizat pentru a combate
acneea, ridurile si a trata ranile usoare.
In Maroc, acest tip de ulei este o componenta de baza a dietei
zilnice si constituie unul din elementele medicinei traditionale. In afara de
continutul sau ridicat de vitamina E, acest ulei are si acizi grasi esentiali
in componenta sa, in proportie de 80%: 45% acid oleic si 35% acid linoleic.
Uleiul de argan actioneaza in urmatoarele cazuri: previne
imbatranirea, prin efectul sau regenerator asupra pielii, este antiseptic,
fungicid, trateaza arsurile provocate de soare, diverse boli de piele precum
neurodermita sau psoriazisul, inmoaie, hidrateaza si da stralucire pielii,
stimuleaza oxigenarea pielii si ii confera elasticitate, protejeaza pielea
impotriva actiunii agresice a agentilor externi, intareste unghiile si parul.
Acest tip de produse naturist patrunde repede in piele si o
hidrateaza, fiind absorbit in intregime, Se poate folosi zilnic pentru
ingrijirea unghiilor, a fetei, a corpului si parului. Pentru piele, se
recomanda aplicarea acestuia cu o ora inainte de a face dus. Pentru unghii,
acesta poate fi combinat cu sucul de lamaie si aplicat inainte de culcare, iar
pentru par se recomanda aplicarea directa a unei picaturi sau mai mult cu 30 de
minute inainte de a-l spala.
Uleiul de argan se foloseste si in alimentatie,
regland colesterolul datorita continutului sau ridicat de acid oleic. Dupa mai
multi specialisti din domeniul naturist, uleiul de argan natural este
antioxidant, anticancerigen, reduce hipertensiunea, colesterolul rau,
diminueaza durerile articulare si reumatice, stimuleaza activitatea cerebrala
si faciliteaza digestia prin cresterea cantitatii de pepsina in tubul digestiv.